15 Tips bij het kopen van een tweedehands auto

inruilcalculator auto
Wat is de inruilwaarde van mijn auto?
July 7, 2017
Show all

15 Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Het kopen van een tweedehands auto kan een spannende gebeurtenis zijn. Ga je naar een garage om auto’s te bekijken? Neem dan iemand mee die al ervaring heeft met het kopen van een (tweedehands) auto. Erg belangrijk is dat je kritisch bent bij het kiezen van een auto. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Dé 15 tips:

Tip 1. Bekijk de autogegevens. Vergelijk de vraagprijs met auto’s van hetzelfde model, bouwjaar en/of met hetzelfde aantal kilometers.

Tip 2. Probeer te achterhalen waarom de verkoper zijn of haar auto verkoopt.

Tip 3. Vraag aan de verkoper of hij/zij zich wilt identificeren. Check of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam op het identiteitsbewijs.

Tip 4.  Controleer op het kentekenbewijs ook het voertuigenidentificatienummer.

Tip 5.  Vraag aan de verkoper of hij/zij iets wilt vertellen over het onderhoud van de auto en kijk of zijn verhaal ook terug te vinden is in het onderhoudsboekje.

Tip 6. Gebruik de gratis dienst van RDW om gegevens over de auto op te vragen.

Tip 7. Controleer zelf de motorkap, achterklep en deuren.

Tip 8. Check of de banden voldoende profiel hebben én of de banden hetzelfde zijn.

Tip 9. Controleer of de auto roest. Roestplekken komen vooral voor op de wielkasten, bumpers, onderkant van de auto en rondom de achterklep.

Tip 10. Kijk of er geen lekkage is. Dit komt vooral veel voor in de kofferbak. Is de plek van het reservewiel vochtig? Dan is er een kans dat er lekkage is.

Tip 11. Controleer de aansluitingen van het koelsysteem.

Tip 12. Open het koelvloeistofreservoir en kijk of de vloeistof nog helder is. Drijft er olie in de vloeistof? Dan kan dat duiden op een lekke pakking in het motorblok. Wat je aan reparatie kwijt bent is ongeveer €600 – €1100.

Tip 13. Controleer het motorblok. Is het blok vet of zitten er druppels aan de buitenkant? Dan lekt de motor waarschijnlijk. Als het motorblok erg schoon is, is het handig om deze ná de proefrit nogmaals te controleren.

Tip 14.  Check de uitlaat.

Tip 15. Bekijk de kleur van het uitlaatgas. Dit hoort zo goed als kleurloos te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *